ЦПЛР-Обединен детски комплекс
град Силистра

Танцово изкуство

Адриана Мумджиева
художествен ръководител

Балетна школа „Аксел“ е създадена през 1995 година към Центъра за работа с деца – извънучилищно педагогическо учреждение в гр. Силистра.

От 2012/2013 уч. година Балетната школа преминава в структурата на Обединен детски комплекс / ОДК, гр. Силистра.

Ръководител на школата е Адриана Мумджиева, педагог, възпитаничка на школата и на Центъра за работа с деца. От 2005/2006 учебна година ръководи формацията, организира цялостната дейност и провежда обучение на групите от балетната школа.

Ежегодно в постоянни и временни занимания по танцово изкуство се записват около 100 деца, на възраст от 6 до 18 години, които се разпределят по възрастови групи.

Обучението в Балетна школа „Аксел“ започва с усвояване на основни техники от класическия и модерния екзерсис и продължава с изучаване на хореографии в различни стилове от балетното и танцово изкуство.

В репертоара на балета са вкючени модерни, съвременни, джаз, характерни, тематични и класически танци, които се представят ежегодно в благотворителни, общоградски, училищни и самостоятелни концерти.

Балетна школа „Аксел“ подготвя и представя на сцена самостоятелни балетни постановки :

  • „Малката кибритопродавачка“, по Х. К. Андерсен – хореография на Адриана Мумджиева;
  • „Цветът на магията“ – замисъл и хореография на Адриана Мумджиева
  • „Когато магията се случва“ – театрално-танцов спектакъл, замисъл и хореография на А. Мумджиева

Освен обучение, запълване и осмисляне свободното време на децата на Силистра, балет „Аксел“ е и школа за развитие на таланти, които печелят многобройни награди от балетни конкурси и фестивали.

ПОСТИЖЕНИЯ

Под ръководството на Адриана Мумджиева учебните групи на Балетна школа «Аксел» печелят призови награди:

  • ІІ, І, ІІ, ІІ място в Международен фестивал на изкуствата „Речни ноти“, гр. Тутракан през 2007,2009, 2010, 2011 година;
  • Шест първи места в Международен фестивал за гимнастика и танц „Приятелството“, гр. Васлуй, Румъния през 2008, 2009, 2011 година;
  • Поощрителна награда, Специална награда за отлично представяне, ІІІ място и Специалната награда на Общински младежки дом в Международен танцов фестивал „Танцуваща река“, гр. Русе за периода от 2010 – 2014 година;
  • І място в Международен фестивал „Fair play“ – гр. Васлуй, Румъния, 2011 година;
  • ІІ място в Международен конкурс „Изкуство и приятели“ – гр. Варна, 2012 година;
  • Балет „Аксел е включен и в книгата на талантливите деца на България за 2009 година на Фондация Димитър Бербатов.